Contract - Studio Fusion Adapts Manufacturing Site into Modern Office

design - features - corporate design



Studio Fusion Adapts Manufacturing Site into Modern Office

03 April, 2012

-By Emily Hooper


A company that manufactures environmental products and technologies to enhance the quality of life requires a workspace that serves the same function for its inhabitants. Studio Fusion realized this from the get-go: Ingersoll Rand’s new headquarters had to be bright, current, and environmentally friendly. Fortunately, the design team was able to meet these demands in addition to LEED eligibility, all on an extremely accelerated schedule.

According to Studio Fusion Principal Carrie Frye, LEED AP ID+C, CDT, the design and construction phases were very rapid. “The clients were adamant about the accelerated schedule,” Frye says. “They also wanted new and progressive office styles, with very little time to showcase those to the end users.” Many families were required to relocate to the new offices and Ingersoll Rand management was concerned for families whose children would start at a new school in August.

The Davidson, North Carolina facility was originally a manufacturing site, built in the 1970s. The original space was dark and dingy, so much so that the team of designers had trouble imagining a brighter outcome due to the tight schedule to which they had to adhere. However, the team looked at the glass half full as a completely blank canvas and was able to create a new and collaborative space that was equally people and environmentally friendly.

To meet office building standards, Studio Fusion added insulation to the roof and since the original structure was a CMU construction, energy efficient plumbing fixtures, HVAC, and lighting systems were all installed new. A long row of windows were installed to bathe the space in natural light, reducing the need for additional lighting. The team was also able to specify an energy-efficient, Trane-brand conditioning system, an Ingersoll Rand product.

Designers chose light colors for timelessness and understated elegance, in addition to the aim of brightening up the space. Carpet tiles were specified not only for sound absorption in working spaces but to allow access beneath raised flooring. To avoid blocking natural light from inner spaces, glass walls were used for flexibility and the possibility for reconfiguration. “We wanted all the spaces to feel connected to each other in order to encourage collaboration,” Frye says.

A focal point for team synergy is an area the designers have dubbed the “soda can,” a cylindrical metal loop constructed around a ground-level vertical beam. The space has been designated as an informal break and town hall area with equal access to first floor and mezzanine level spaces. A 16-foot diameter skylight was also installed to further illuminate the area as a gathering point. 

Ingersoll Rand headquarters

Where Davidson, North Carolina
Designers Studio Fusion
What 37,000 square feet across one floor and a mezzanine
Cost/sf $105




Studio Fusion Adapts Manufacturing Site into Modern Office

03 April, 2012


Kevin Marlow

A company that manufactures environmental products and technologies to enhance the quality of life requires a workspace that serves the same function for its inhabitants. Studio Fusion realized this from the get-go: Ingersoll Rand’s new headquarters had to be bright, current, and environmentally friendly. Fortunately, the design team was able to meet these demands in addition to LEED eligibility, all on an extremely accelerated schedule.

According to Studio Fusion Principal Carrie Frye, LEED AP ID+C, CDT, the design and construction phases were very rapid. “The clients were adamant about the accelerated schedule,” Frye says. “They also wanted new and progressive office styles, with very little time to showcase those to the end users.” Many families were required to relocate to the new offices and Ingersoll Rand management was concerned for families whose children would start at a new school in August.

The Davidson, North Carolina facility was originally a manufacturing site, built in the 1970s. The original space was dark and dingy, so much so that the team of designers had trouble imagining a brighter outcome due to the tight schedule to which they had to adhere. However, the team looked at the glass half full as a completely blank canvas and was able to create a new and collaborative space that was equally people and environmentally friendly.

To meet office building standards, Studio Fusion added insulation to the roof and since the original structure was a CMU construction, energy efficient plumbing fixtures, HVAC, and lighting systems were all installed new. A long row of windows were installed to bathe the space in natural light, reducing the need for additional lighting. The team was also able to specify an energy-efficient, Trane-brand conditioning system, an Ingersoll Rand product.

Designers chose light colors for timelessness and understated elegance, in addition to the aim of brightening up the space. Carpet tiles were specified not only for sound absorption in working spaces but to allow access beneath raised flooring. To avoid blocking natural light from inner spaces, glass walls were used for flexibility and the possibility for reconfiguration. “We wanted all the spaces to feel connected to each other in order to encourage collaboration,” Frye says.

A focal point for team synergy is an area the designers have dubbed the “soda can,” a cylindrical metal loop constructed around a ground-level vertical beam. The space has been designated as an informal break and town hall area with equal access to first floor and mezzanine level spaces. A 16-foot diameter skylight was also installed to further illuminate the area as a gathering point. 

Ingersoll Rand headquarters

Where Davidson, North Carolina
Designers Studio Fusion
What 37,000 square feet across one floor and a mezzanine
Cost/sf $105

 


Post a Comment
Asterisk (*) is a required field.
*Username: 
*Rate This Article: (1=Bad, 5=Perfect)

*Comment:
 




follow us

advertisement


advertisement






advertisement


advertisement




Contract Magazine is devoted to highlighting creative interior design trends and ideas that are shaping the industry on a daily basis. Contract is proud to provide you with the most comprehensive coverage of commercial interior design products and resources that procure uniqueness when designing a space. Contract is the modern interior design magazine that recognizes fresh interior design ideas and projects powerful interior design resources.

 

Contract Magazine Home | Interior Design News | Interior Planning Products | Interior Design Research | Interior Design Competitions | Interior Design Resources | Interactive Interior Designing | Digital/Print Versions | Newsletter | About Us | Contact Us | Advertising Opportunities | Subscriber FAQs | RSS | Sitemap

© Emerald Expositions 2014. All rights reserved. Terms of Use | Privacy Policy