Contract - Hans Van Heeswijk Goes Underground for Royal Picture Gallery Mauritshuis Expansion

design news



Hans Van Heeswijk Goes Underground for Royal Picture Gallery Mauritshuis Expansion

02 July, 2014

-By Holly O'Dell


Photos by Luuk Kramer

Hans van Heeswijk Architects has completed its two-year expansion of the Royal Picture Gallery Mauritshuis in The Hague. The bright, contemporary underground wing adds a museum shop, restaurant, library, exhibition hall, and educational spaces. A new foyer nearly 20 feet below ground level connects the existing 17th-century Dutch classical building and the 1930s Art Deco former clubhouse known as Plein 26 across the street.



Hans van Heeswijk found inspiration from I.M. Pei’s renovation of the Louvre in Paris and Apple’s New York flagship store. Despite the project’s subterranean status, natural light floods all sides of the expansion, thanks to glass panels and generous windows. A large carved wooden reception desk and LED screens greet guests. Central to the design is elevator made entirely of structural glass without the support of the steel structure.



The project also included a renovation of the main building that included upgraded climate controls, soft LED lighting, period-appropriate Venetian glass chandeliers, and new silk wallcoverings.





Hans Van Heeswijk Goes Underground for Royal Picture Gallery Mauritshuis Expansion

02 July, 2014


Photos by Luuk Kramer

Hans van Heeswijk Architects has completed its two-year expansion of the Royal Picture Gallery Mauritshuis in The Hague. The bright, contemporary underground wing adds a museum shop, restaurant, library, exhibition hall, and educational spaces. A new foyer nearly 20 feet below ground level connects the existing 17th-century Dutch classical building and the 1930s Art Deco former clubhouse known as Plein 26 across the street.



Hans van Heeswijk found inspiration from I.M. Pei’s renovation of the Louvre in Paris and Apple’s New York flagship store. Despite the project’s subterranean status, natural light floods all sides of the expansion, thanks to glass panels and generous windows. A large carved wooden reception desk and LED screens greet guests. Central to the design is elevator made entirely of structural glass without the support of the steel structure.



The project also included a renovation of the main building that included upgraded climate controls, soft LED lighting, period-appropriate Venetian glass chandeliers, and new silk wallcoverings.


 


Post a Comment
Asterisk (*) is a required field.
*Username: 
*Rate This Article: (1=Bad, 5=Perfect)

*Comment:
 




follow us

advertisement


advertisement






advertisement


advertisement




Contract Magazine is devoted to highlighting creative interior design trends and ideas that are shaping the industry on a daily basis. Contract is proud to provide you with the most comprehensive coverage of commercial interior design products and resources that procure uniqueness when designing a space. Contract is the modern interior design magazine that recognizes fresh interior design ideas and projects powerful interior design resources.

 

Contract Magazine Home | Interior Design News | Interior Planning Products | Interior Design Research | Interior Design Competitions | Interior Design Resources | Interactive Interior Designing | Digital/Print Versions | Newsletter | About Us | Contact Us | Advertising Opportunities | Subscriber FAQs | RSS | Sitemap

© Emerald Expositions 2014. All rights reserved. Terms of Use | Privacy Policy