UCSF Ambulatory Care Center 5 Heart & Vascular Clinic

White-and-black-flecked raw concrete columns and touches of stainless steel recall the clinic’s urban environment. All images courtesy of Michael McLane

Taylor Design contrasts urban and natural settings in the design of a dynamic and efficient interior for the consolidated fifth floor of the University of California San Francisco (UCSF) Ambulatory Care Center, which houses the UCSF-Parnassus Heart & Vascular Clinic. Within the 10,000-square-foot space, vast amounts of glass offer expansive views of the neighboring park and cityscape of San Francisco. This context of landscape and city inspired the clinic’s materials, layout, and furnishings.


Image courtesy of Michael McLane.

White-and-black-flecked raw concrete columns and touches of stainless steel recall the clinic’s urban environment, while a wood entry wall reflects nature’s omnipresence as it draws visitors inside. Patterned glass panels depicting X-ray-like images of flowers create focal moments within the expanse of wood, and jewel-toned accents also punctuate the entry space. Exam rooms—with ample daylight through floor-to ceiling glazing and a number of clerestories—feature stone counters and backsplashes against earth-hued walls.


Image courtesy of Michael McLane.

The clinic’s arrangement delineates the staff-only areas from the zones in which the caregivers interact with patients. Off-stage areas include distinct circulation for patient rooms as well as a glass-walled staff lounge. Outfitted with simple, modern furnishings that include a white counter-height table and chairs, this lounge area—dubbed the “treehouse”—is nestled into the neighboring park’s lush greenery, underscoring the contrast between the urban and natural elements that define the clinic’s design.