David Chipperfield Designs New Entrance for Selfridges in London

The extension mirrors architectural details of the original store's design from coffers to flooring. All images courtesy Simon Menges.

Famed London department store Selfridges has been outfitted with a new entrance along Duke Street. The 54,000-square-foot addition was crafted by David Chipperfield Architects to span the entire east wing of the ground floor of the Oxford Street flagship with a similar architectural framework.

Image courtesy Simon Menges.

‘Selfridges has a deep understanding of the architectural heritage and urban presence of the department store, as well as a clear vision for the future of luxury retail. Our task was to unite these elements while stitching together various buildings along Duke Street,” David Chipperfield said.

The extension unites two of the store’s historic buildings to develop a new, continuous floor layout for the newly debuted accessories hall. Columns and coffers in the new volume contrast those in the original Oxford Street structure, which has had much of its historic plaster restored. White terrazzo floors reflect further uniformity in the new design, while spherical glass light fixtures recall original hardware from the 1920s building. Bespoke counters composed of walnut, felt, and blue-tinted glass also populate the new accessories hall.

Images courtesy Simon Menges.

“Externally, we have sought to reinforce the civic function of the store with a grand new entrance,” Chipperfield added. “Internally, we have established a sense of coherence between the brand concessions, and reasserted a hierarchy under the strong neo-classical architectural elements of the original building.”