SRG Partnership Designs Innovation Forum for Washington State University

A cantilevered wooden staircase spans the property's four-story atrium. All images courtesy Benjamin Benschneider.

SRG Partnership has completed work on the Everett University Center at Washington State University. The 95,000-square-foot volume is the first to arrive at a new branch university campus conceived to expand higher learning access in the North Puget Sound region. The design was also crafted to mirror the architectural language of the university’s home campus in Pullman, Washington.

Images courtesy Benjamin Benschneider.

Also referred to as the Innovation Forum, the building welcomes visitors with a four-story atrium that is outfitted with student support facilities laid out like storefronts. A tiered lecture hall, technologically enhanced classrooms, and an upper division lab known as the Capstone Studio also serve as the venue’s key fixtures. A cantilevered wooden staircase is the main focal point of the interior, which is built from locally sourced materials in order to authentically pay homage to the timber industry of the Pacific Northwest.

Images courtesy Benjamin Benschneider.

The envelope the exterior is designed to perform 10-percent more efficiently than state energy code, boasting a 25-percent improvement in air barrier performance. Other sustainability measures include a VRF system, natural cooling and ventilation, radiant floors, and heat energy harvested from the onsite data center. A cornice of photovoltaic panels also provide energy generation in addition to an architectural statement.