Meander Medisch Centrum

Photography by Dirk Verwoerd

More Photos

Atelier PRO designed the 1-million-square-foot Meander Medisch Centrum, a hospital in Amersfoort, Netherlands, to place patients, visitors, and hospital staff in spaces that encourage active engagement with the landscape. The complex is configured akin to a village with main avenues and public squares that provide opportunities for natural light to permeate every habitable space. This simple, urbane organization allows for convenient wayfinding throughout, using public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms as landmarks for orientation.

All patient rooms are private, have individual bathrooms, and feature large sliding doors leading to adjacent lounge areas. Each wedge-shaped lounge has large windows with panoramic views.

Clinics occupy a series of individual buildings that resemble outspread fingers. Designed to be expanded in the future, the clinics are organized around large, daylit atriums that provide interior focus for the large number of patients and visitors in this area of the hospital.

The well-being of patients, visitors, and workers is supported through comprehensive integration of daylight, nature, and easy wayfinding. Extensive glass in both the exterior envelope and interior partitions allows light to permeate the building and foster a sense of brightness and openness. Timber is featured as a warm contrast in public spaces and patient rooms to underscore the building’s relationship to the natural landscape.

2015 Healthcare Environment Awards
Acute Care Winner
Meander Medisch Centrum

Architect: Atelier PRO
Client: Meander Medisch Centrum
Where: Amersfoort, Netherlands