Roberts Pavilion Floors 8 and 9

Photography by Halkin | Mason Photography

More Photos

EwingCole revisited the 10-story Roberts Pavilion in Camden, New Jersey, completed in 2008, to build out two floors. Sixty patient beds in 30 private rooms were planned for each floor, serving advanced-care surgery patients on the eighth level and heart patients on the ninth level.

Individual rooms are configured to provide an environment more like a high-end hotel than a hospital. Medical equipment typically located in a headwall is relegated to adjacent cabinetry so that caregivers don’t need to reach over the patient. By concealing the equipment, the architects could dedicate more space to visitors. Rooms feature large windows, bamboo flooring, soft-edged soffits, and adjustable lighting, as well as flat-screen televisions that allow patients to access entertainment and staff to view medical data. Furniture, wallcoverings, privacy curtains, and ceiling tiles feature abstract natural patterns in soft colors. Private bathrooms emulate a spa, with mosaic-tiled showers.

Graphics in public areas reference specific locales in South Jersey, including Camden, the Shore, and the Pine Barrens. Millwork, which includes collaboration stations, wall panels, and acoustical wood ceiling soffits, is sculpted to allude to the natural environment of the surrounding area.

The project is a Planetree Certified Environment, exemplifying cultural integration of patient-centered design methods, including respect for privacy, quietness, and enabling the patients to participate as partners with their caregivers.

2015 Healthcare Environment Awards
Acute Care Winner
Roberts Pavilion Floors 8 and 9

Architect: EwingCole
Client: Cooper University Health Care
Where: Camden, New Jersey