Skypark

Atop a residential tower in Mongkok, Hong Kong, architecture studio Concrete designs an open-plan clubhouse and rooftop oasis for residents to connect. Photography by Concrete

More Photos

Among the bustling shops and congested streets of Hong Kong’s Mongkok district rises Skypark, a new 439-unit residential tower developed for young professionals with an enviable, dramatic rooftop clubhouse and landscape.

To create a property reflective of its artisanal-focused brand, New World Development Company hired Amsterdam-based architecture studio Concrete to design all public areas, including a top-floor clubhouse for the building’s residents. Introducing an open plan with plentiful glass, a grand outdoor stair to link to a lush roof garden, and select materials to unify the tower’s public spaces, Concrete created a social haven where residents can gather, connect, and escape the bustling city below.

Situated on Nelson Street, a well-established shopping corridor, Skypark stands 26 stories above a three-story retail mall that was also developed by New World Development. Concrete designed all Skypark residential public areas, including the ground floor entrance, elevator transfer concierge floor, and the top-level clubhouse.

Communal space with a view
Guided by notions of craftsmanship, culture, and modern living, the client set out “to create communal space on top of the development for every Skypark resident to enjoy,” says New World Development’s Edwin Chan, the project director for Skypark. Moreover, the client wanted the clubhouse design to respond to the dense, urban Mongkok location where the narrow streets do not afford large open spaces.

Concrete founder and creative director Rob Wagemans crafted the perfect solution. “Rob and his colleagues proposed the concept of ‘living outside the box,’” says Chan, “allowing people to connect in the clubhouse.” Working with P&T Architects and landscape architect Adrian L. Norman, Wagemans and his Concrete team designed an open-plan clubhouse and a verdant rooftop garden, named SkyLawn, joined by a wide, exterior staircase and seating area.

In plan, the clubhouse is arranged with four square travertine-clad volumes positioned diagonally to house mechanical equipment, vertical circulation, changing rooms, kitchen and bar zones, and an art gallery. Around these structures, SkyLiving serves as the focal point of the clubhouse on an overhanging corner of the 28th floor with full kitchen facilities and a 16-seat dining table for large dinner parties. A smaller lounge area called SkyBar accommodates 12. SkyLibrary, with tall inset wooden shelves, has an eight-seat reading table and other small-group seating options. A gym is adjacent to a 25-meter pool with a swim-up bar.

Transparent and surprising
Overall, the nearly 10,000-square-foot clubhouse is “kept open and transparent,” says Wagemans, “with a few glass partitions and sliding doors, resulting in surprising spaces with spectacular views of the city as a backdrop.”

Within the clubhouse—as well as the groundfloor entrance lobby and the third-floor residential lobby, both of which Concrete designed—materials and furnishings are sophisticated, welcoming, and eclectic. Striated travertine is carried throughout the interiors, linking the entrance facade with the clubhouse stories above. Honed gray granite flooring appears in the first- and third-floor lobbies and in the clubhouse, including the pool deck. Bright accent pieces, often in rich reds and vibrant greens, punctuate the neutral palette of grays, browns, and cream. Lighting alternates between recessed and track, complemented by eye-catching fixtures such as the round copper pendants that adorn the third-floor lobby and SkyLiving area.

Outside of the clubhouse, Skypark’s most distinctive feature—the Grand Staircase— rises alongside a monolithic travertine wall, creating a special gathering space with spectacular views of the city. Accommodating planters, cushioned stepped seating, and ambient lighting, this bleacher structure leads upward to the 7,400-square-foot SkyLawn, where an array of plantings, bamboo-lined nooks, barbeques with preparatory areas, picnic tables, and a grass lawn comprise an unexpected green space.

Poised high above the active streets of Mongkok, the clubhouse, Grand Staircase, and SkyLawn are undeniably dreamlike yet utterly modern. Indeed, says Chan, “We always like to create surreal experiences.”

SOURCES
who Architect and interior designer: Concrete. Project team: Rob Wagemans; Maarten de Geus; Tom Ruijken; Sofie Ruytenberg; Julia Hundermark; Wouter Slot; Yoekie de Bree. Executive architect: P&T Architects. Lighting: Pro-lit. Structural engineering: CM Wong & Associates. MEP engineering: WSP Hong Kong. General contractor: New World Construction. Electrical contractor: Junefair Engineering. Mechanical contractor: Kai Chuen Engineering. Landscape: Adrian L. Norman; Asia Landscaping; Midori Creation International.
what Carpet/carpet tile: Kasthall; YL Design. Lighting: Frandsen; De La Espada; Tom Dixon; Zeitraum; Piet Hein Eek; Marset. Seating: Zeitraum; Fritz Hansen; Droog; Carl Hansen; Vitra; De La Espada; Weishaupl; Hay; Bonacina. Upholstery: Hay. Tables: Zeitraum; E15; De La Espada; Serralunga. Storage systems: Punt Mobles.

latest Hospitality

Maven Hotel
December 9, 2017 •

At Six
September 25, 2017 •

Jackalope
July 26, 2017 •